Istota oraz charakter prawny karnomaterialnej zasady humanitaryzmu - Kania-Chramęga, Agnieszka (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Celem niniejszego opracowania jest rozpoznanie istoty oraz charakteru prawnego zasady (a verba legis - zasad) humanitaryzmu (art. 3 k.k.). Podjęte w tym zakresie rozważania służyły nie tylko ukazaniu stricte karnomaterialnego ujęcia zasady humanitaryzmu, ale również wykazaniu ścisłego powiazania pomiędzy wspomnianą zasadą a konstytucyjną zasadą poszanowania godności ludzkiej. Ta część analiz pozwoliła wywnioskować nie tylko o dwufunkcyjnej roli zasady humanitaryzmu na płaszczyźnie Kodeksu karnego, potrzebie odróżnienia jej od zasady humanizmu, a także o konieczności zorientowania idei humanitaryzmu zarówno na ochronę godności sprawcy, jak i godności pokrzywdzonego. Z dokonanych ustaleń wynika ponadto, że kodeksowa zasada humanitaryzmu (art. 3 k.k.) może być rozpoznawana nie tylko przez pryzmat jednego z czynników kształtujących sądowy wymiar kary, ale również z perspektywy rozważań ogólnoteoretycznych jako (w myśl koncepcji Roberta Alexy`ego) „zasada” a ponadto jako norma programowa.