Wpływ przepisów regulujących instytucję przepadku pojazdu mechanicznego lub jego równowartości w prawie polskim na realizację zadań w postępowaniu karnym i pozycję sprawcy wypadku komunikacyjnego - Gołdyn-Badowiec , Renata (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
W wyniku wejścia w życie ustawy z dnia 7 lipca 2022 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw do kodeksu karnego wprowadzony został przepis art. 44b. Przepis ten przewiduje instytucję przepadku pojazdu mechanicznego prowadzonego przez sprawcę w ruchu lądowym lub jego równowartości. Celem artykułu jest przybliżenie wyżej wskazanej instytucji prawa karnego. W opracowaniu została wykorzystana metoda dogmatyczna. Analizie poddane zostały przepisy, które związane są (zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio) z wprowadzonym przepadkiem pojazdu mechanicznego. Ponadto regulacje te zostały zestawione z przepisem art. 2 k.p.k. zawierającym katalog podstawowych zadań postępowania karnego, aby odpowiedzieć na pytanie, czy nowa instytucja sprzyja realizacji tych zadań przez organy w postępowaniu karnym. Przeprowadzona analiza przepisów posłużyła do wykazania mankamentów norm regulujących przepadek pojazdu mechanicznego lub jego równowartości oraz ich negatywnego wpływu na pozycję sprawcy wypadku komunikacyjnego. We wnioskach wskazano, że treść analizowanego przepisu utrudnia realizację celów postępowania karnego oraz obecny kształt omawianej regulacji nie odpowiada sformułowaniu „trafne zastosowanie środków przewidzianych w prawie karnym” ujętym w treści przepisu art. 2 § 1 pkt 2 k.p.k., ponieważ nakłada na sprawcę wypadku drogowego dodatkowe koszty, ponadto przepis ten nie uwzględnia kwestii wagi czynu, skupia się jedynie na wartości pojazdu mechanicznego.