Ingerencja organów podatkowych w prawo do prywatności podatnika - Sagan-Martko, Marta (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Prawo do prywatności i jego regulacje stanowią istotny element badań w wielu obszarach nauk prawnych, w tym prawie podatkowym. Celem niniejszego opracowania jest wskazanie i analiza wybranych zagrożeń ingerujących w konstytucyjny wzorzec prawa do prywatności na gruncie prawa podatkowego. Nieustannie rozwijające się i zmieniające we wskazanym zakresie ustawodawstwo wzorzec ten zniekształca, co skutkuje rozmywaniem granic miedzy tym co „prywatne”, a tym co „publiczne”. Proces zmian dotyka norm prawa materialnego, jak i procesowego, a w szczególności- uprawnień organów podatkowych. Dokonana analiza obowiązujących norm dotyczących prawa do prywatności w kontekście prawa podatkowego i praktyki organów podatkowych skłania do refleksji i pozwala dostrzec coraz większą ilość aktów normatywnych regulujących poruszaną w tekście problematykę oraz ich częste zmiany. Przeprowadzone badania dotyczące obecnego poziomu ingerencji organów podatkowych w prywatność jednostek uprawnia do stwierdzenia o postępującym zawężaniu jej interpretacji. Jeżeli tempo tej ingerencji nie zostanie zahamowane, to wkrótce będzie można mówić o jej „zanikaniu”. Spory zakres informacji dotyczących podatników jest dostępny podmiotom trzecim- organom podatkowym. Informacje te w założeniu mają korzystać z ochrony na podstawie różnych przepisów gwarantujących składowe prawa do prywatności- tajemnicy bankowej, lekarskiej czy też tajemnic zawodowych zawodów prawniczych, ale ze względu na stopień i charakter ingerencji organów podatkowych ich gwarancyjny charakter stopniowo traci na znaczeniu.