Developments in international treaties and European law in the area of regulation of geographical indications of products and tensions between the European and Anglo-Saxon approaches to their protection - Kelblová, Hana; Mikušová, Jana (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Celem artykułu jest, w oparciu o podsumowanie rozwoju regulacji prawnej oznaczeń geograficznych na poziomie międzynarodowym, zwrócenie uwagi na problem niespójnej regulacji prawnej oznaczeń geograficznych w różnych krajach i wynikających z tego problemów dla uprawnionych posiadaczy tych oznaczeń. W artykule wyjaśniono specyfikę tego prawa własności intelektualnej oraz ciągły konflikt między państwami starego (UE) i nowego świata (USA, Kanada, Australia). Wskazuje się na sprzeczność pomiędzy europejskim systemem ochrony oznaczeń geograficznych "sui generis" a ochroną Common Law poprzez certyfikację i wspólne znaki towarowe. UE i kraje rozwijające się twierdzą, że inny poziom ochrony pozwoli konkurentom, którzy nie mieszczą się w obszarze geograficznym chronionego oznaczenia geograficznego, na "pasożytowanie" na renomie produktów, podczas gdy prawowici posiadacze praw do oznaczeń geograficznych nie mogą bronić się przed takimi nadużyciami, jeśli nieupoważniony producent wskaże prawdziwe pochodzenie produktu. Przeprowadzana jest ocena Aktu Genewskiego jako próby zażegnania konfliktu. Akt genewski usprawnia i upraszcza procedurę rejestracji międzynarodowej nie tylko wodniesieniu do nazw pochodzenia, ale również oznaczeń geograficznych w krajach, które niesą członkami aktu genewskiego. Podsumowując, przeanalizowano kierunek nowego prawodawstwa europejskiego implementowanego rozporządzeniami 2024/1143 i 2023/2411 oraz stwierdzono "nieprzejednaność" państw europejskich wobec pozostania w systemie "suigeneris" opartym na praktycznie nieograniczonej ochronie oznaczeń geograficznych. W badaniach wykorzystano metodę historyczno-prawną i teoretyczno-prawną.