O wyroku częściowym w procesie karnym i jego znaczeniu - Kasiński, Jarosław (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Zasadą w procesie karnym jest, że wyrok wydany na rozprawie rozstrzyga o odpowiedzialności karnej wszystkich oskarżonych. Wyjątek od tej zasady stanowi wyrok częściowy, który wprowadzono do polskiego procesu karnego w 2024 r. Wyrok ten umożliwia wcześniejsze orzeczenie o odpowiedzialności karnej oskarżonego lub niektórych oskarżonych, co do których przeprowadzone w sprawie dowody na to pozwalają. Regulacja ta miała w ocenie ustawodawcy spowodować przyspieszenie procesu karnego, zmniejszenie jego kosztów i ograniczenie związanych z postępowaniem trudności organizacyjnych. Celem artykułu jest analiza i krytyczna ocena regulacji dotyczącej wyroku częściowego i możliwości realizacji zakładanych zamierzeń ustawodawcy. Autor przedstawia charakter prawny wyroku częściowego, możliwość jego wydania w poszczególnych stadiach procesu karnego, a także praktyczne kwestie związane z zaskarżeniem wyroku częściowego. Autor dochodzi do wniosku, że instytucja wyroku częściowego nie jest w stanie wpłynąć na przyspieszenie procesu karnego i obniżenie jego kosztów.