Ewolucja systemu zgłaszania naruszeń prawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy z uwzględnieniem przepisów dyrektywy 2024/1640 z dnia 31 maja 2024 r. - Majewski, Kamil (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Dyrektywa 2019/1937 kompleksowo reguluje kwestię systemu zgłaszania nieprawidłowości oraz ochrony osób fizycznych zgłaszających nieprawidłowości. Niezależnie od tego, inne akty prawne UE (w tym dyrektywa 2024/1640) również regulują te kwestie, w tym akty prawne z zakresu AML/CFT. W związku z tym przeprowadzono analizę przepisów dyrektywy 2024/1640 oraz dyrektywy 2019/1937 w celu weryfikacji następujących tez badawczych: rozwiązania prawne zawarte w dyrektywie 2024/1640 dotyczące systemu zgłaszania nieprawidłowości oraz ochrony osób fizycznych zgłaszających nieprawidłowości 1) nie są rozwiązaniami nadmiarowymi; 2) są adresowane do właściwego aktu prawnego UE; 3) są rozwiązaniami wzmacniającymi system zgłaszania nieprawidłowości w ramach AML/CFT. Sformułowane tezy badawcze zostały częściowo zweryfikowane pozytywnie. Stwierdzono, że dyrektywa 2019/1937 zachowała istniejące rozwiązania i znacząco je rozszerzyła. Jednocześnie akt ten wyraźnie reguluje kwestie AML/CFT. Analiza wskazuje, że dyrektywa 2024/1640 zawiera pewne zbędne rozwiązania prawne dotyczące systemu zgłaszania nieprawidłowości. Niektóre z kwestii poruszonych w tym akcie prawnym były również niefortunnie ujęte, ponieważ powinny były przyjąć formę przepisów zmieniających dyrektywę 2019/1937 i ostatecznie zostać uwzględnione w przepisach tej dyrektywy.