Obligatoryjne zawieszenie postępowania w sprawach ustalenia warunków zabudowy z uwagi na obowiązek uchwalenia planu miejscowego - Dobkowska , Bogusława; Ziniewicz, Monika (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Niniejszy artykuł przedstawia problematykę obligatoryjnego zawieszenia postępowania administracyjnego w sprawie ustalenia warunków zabudowy w świetle art. 62 ust. 2 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z uwagi na miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, w odniesieniu do którego istnieje ustawowy obowiązek jego sporządzenia na podstawie przepisów odrębnych. Autorzy opisują w szczególności istotę zawieszenia postępowania, wyjaśniając jego obligatoryjny charakter. Celem opracowania jest przybliżenie zagadnień związanych z chwilą, formą prawną i skutkami obligatoryjnego zawieszenia postępowania administracyjnego. Autorzy z wykorzystaniem metody dogmatyczno-prawnej i w oparciu o orzecznictwo sądów administracyjnych dociekają co składa się na obowiązek uchwalenia planu miejscowego na podstawie odrębnych przepisów prawa.