Wzajemne przenikanie się aktów regulujących rynek finansowy na przykładzie rozporządzenia DORA - Mariański, Michał; Kołodziejski, Kacper (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2554 z dnia 14 grudnia 2022 r., zwane rozporządzeniem DORA, wprowadziło do europejskich porządków prawnych szereg zmian w zakresie operacyjnej odporności cyfrowej sektora finansowego. Zakres ww. regulacji powoduje że wyznacza ona nowe standardy bezpieczeństwa cyfrowego dla instytucji finansowych, wprowadzając ujednolicone wymogi dla całego rynku finansowego, ze szczególnym uwzględnieniem banków i firm inwestycyjnych. Celem niniejszego artykułu, w którym autorzy posługują się metodą dogmatyczną oraz historyczno-opisową, jest weryfikacja tezy o postępującym wzajemnym przenikaniu się wielu aktów prawnych na współczesnym rynku finansowym. Interdyscyplinarność i poziom skomplikowania regulacji współczesnego rynku finansowego w połączeniu z bardzo szerokim zakresem rozporządzenia DORA powinien stanowić właściwe podłoże badawcze do weryfikacji ww. tezy. Niniejsza publikacja wpisuje się również w znacznie szerszy cykl badań nad odpornością operacyjną rynków finansowych, stanowiącą w dobie dynamicznego postępu technologicznego, kluczowy element pojęcia bezpieczeństwa finansowego państwa.