Zakończenie sprawy decyzją ostateczną jako przesłanka wznowienia ogólnego postępowania administracyjnego - Kopacz, Marta (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza jednej z przesłanek pozytywnych wznowienia ogólnego postępowania administracyjnego, tj. zakończenie sprawy decyzją ostateczną. W aktualnym nurcie wykładniczym dominuje pogląd o braku możliwości wznowienia postępowania jeżeli sprawa (w znaczeniu materialnym) pozostaje w toku, a więc nie została zakończona. Wyklucza się zatem wznowienie postępowania zakończonego decyzją kasatoryjną organu odwoławczego wydaną na podstawie art. 138 §2 Kodeksu postępowania administracyjnego. Na przestrzeni ostatnich lat regulacje prawne dotyczące decyzji kasatoryjnej ulegały jednak istotnym modyfikacjom. Stąd celem artykułu była ocena aktualności powyższego nurtu wykładniczego. W artykule omówiono pojęcie i rodzaje decyzji administracyjnych. Badaną przesłankę wznowienia postępowania przedstawiono w ujęciu materialnym (zakończenia sprawy) i formalnym (pozostawania w obrocie prawnym decyzji ostatecznej). Sformułowano argumenty przemawiające za dopuszczeniem wznowienia postępowania administracyjnego także w sprawie zakończonej decyzją kasatoryjną organu odwoławczego. Wykazano bowiem związek decyzji kasatoryjnej z prawem materialnym. Wskazano także, że w wyniku nowelizacji przepisów poprzez wydanie tej decyzji organ odwoławczy uzyskał realny wpływ na rozstrzygnięcie organu pierwszej instancji wydane po ponownym rozpatrzeniu sprawy. Uznano, że uzależnienie wznowienia postępowania od rodzaju decyzji ostatecznej wydanej w sprawie prowadzi do pozbawienia strony prawa do weryfikacji decyzji w kodeksowym trybie nadzwyczajnym.