Criminal liability of legal persons in the Slovak Republic - Čentéš, Jozef; Ľorko, Jakub (Studia Prawnoustrojowe, 2019)
Niniejszy artykuł porusza problematykę odpowiedzialności karnej osób prawnych w Republice Słowackiej. Kwestia ta, w świetle szeregu zmian legislacyjnych będących przejawem harmonizacji ustawodawstwa Unii Europejskiej, jest niezwykle aktualna z punktu widzenia zarówno słowackiego wymiaru sprawiedliwości, jak i ogółu społeczeństwa. Na Słowacji nastąpił swoisty przełom w historycznie ugruntowanej teorii indywidualnej odpowiedzialności osób fizycznych. Wprowadzono bowiem model tzw. autentycznej odpowiedzialności karnej osób prawnych. Szczegółowa analiza tej kwestii jest zatem niezwykle istotna. Ważne jest, aby zarówno słowackie organy ścigania, jak i organy wymiaru sprawiedliwości, uznały wprowadzony model jako swój własny.