Ciężar dowodu i in dubio pro reo w prawie Unii Europejskiej - Gontarski, Waldemar (Studia Prawnoustrojowe, 2019)
Zgodnie zart. 6 ust. 2 dyrektywy 2016/343, państwa członkowskie zapewniają, aby wszelkie wątpliwości co do winy rozstrzygano na korzyść podejrzanego lub oskarżonego, także w sytuacji, gdy sąd dokonuje oceny, czy uniewinnić daną osobę. Przeto już na etapie postępowania przygotowawczego, przynajmniej od dnia 1 kwietnia 2018 r. (termin transpozycji dyrektywy) wszelkie wątpliwości co do ustaleń faktycznych i dowodów oraz wykładni i stosowania przepisów prawa rozstrzygać należy na korzyść podejrzanego. Na gruncie dyrektywy jest to zasada absolutna, czyli odpadają wszelkie wyjątki.