Ekologiczne zamówienia publiczne na tle zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji - Bendorf-Bundorf, Maciej (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Artykuł przedstawia zagadnienie ekologicznych zamówień publicznych z perspektywy zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji wykonawców uczestniczących w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Proekologiczna instrumentalizacja zamówień publicznych powinna bowiem następować w zgodzie z podstawową funkcją systemu publicznych wydatków, jaką jest zapewnienie jak najszerszego dostępu do krajowych rynków dla wykonawców z całej Unii Europejskiej. Celem artykułu jest prezentacja wybranych przejawów uwzględniania aspektów środowiskowych w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego oraz ich ocena z punktu widzenia postulatu zapewnienia efektywności publicznych wydatków. W tym kontekście fundamentalne znaczenie ma zasada równego traktowania i uczciwej konkurencji, która stanowi bezwzględną wytyczną wobec działań zamawiającego w każdym z prowadzonych postępowań zamówieniowych. Nowoczesne zamówienia publiczne powinny być realizowane w zgodzie z określonymi standardami środowiskowymi. Należy jednak podkreślić, że efektywność zamówień publicznych jest bezpośrednio związana z zasadą równego traktowania i uczciwej konkurencji. Wyłącznie bowiem w warunkach presji konkurencyjnej, oferty składane przez wykonawców wykazywać będą najlepszy stosunek jakości do ceny, a tym samym zamawiający będzie miał możliwość wyboru oferty obiektywnie najkorzystniejszej na danym rynku towarów czy usług.