Prawo do nauki obcokrajowców - analiza krajowych rozwiązań prawnych w obszarze systemu oświaty - Kurzyna-Chmiel, Danuta (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Prawo do nauki jest prawem człowieka. Zgodnie z omówionymi w artykule głównymi regulacjami prawa międzynarodowego i krajowego każdy ma prawo do nauki. Głównym celem artykułu jest prawna analiza prawa do nauki osób nie posiadających obywatelstwa polskiego w obszarze systemu oświaty. Przynależność państwowa, nie jest uznawana za warunek korzystania z niego. Krajowe rozwiązania prawne wynikają z przyjęcia licznych zobowiązań prawno-międzynarodowych. Prawo do nauki, podobnie jak i obowiązki oświatowe jednostki, dotyczy wszystkich osób znajdujących się pod władzą Rzeczypospolitej Polskiej, a więc należy uznać, że także obcokrajowców. Powszechny i równy dostęp do wykształcenia w obszarze systemu oświaty nie jest jednak taki sam dla obywateli polskich i obcokrajowców. Jest on wiązany z instytucją obywatelstwa.