Негласная идентификация личности фиктивно пропавшего в ходе оперативно-розыскных мероприятий - Kuczyn, Oleg (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
W praktyce znane są przypadki, gdy sprawcy chcąc uniknąć pociągnięcia do odpowiedzialności karnej za popełnione przestępstwa ukrywają się pozorując zaginiecie. Czasem taka osoba zmienia swój wygląd zewnętrzny. Organy ścigania w przypadku fałszywych zaginięć muszą przeprowadzić szereg działań operacyjno-rozpoznawczych tak, aby osoba poszukiwana nie wiedziała o zaistniałym podejrzeniu i nie ukryła się ponownie. Należy także dbać o to, żeby nie naruszać praw osób trzecich. Celem artykułu jest przedstawienie mechanizmów prawnych i zaleceń kryminalistyki, które pozwalają na rozpoznawanie fikcyjnych zaginięć.