Rodzaje i funkcje kar w prawie Kościoła prawosławnego w Polsce - Płońska, Emilia (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Kultura prawna Kościoła prawosławnego w Polsce ma swoje źródło w prawie kanonicznym, liturgicznym i administracyjnym. Zakres kryminalizacji czynów zabronionych w prawosławiu jest bardzo szeroki. Obejmuje on swym zasięgiem wiele sfer życia człowieka m. in. kultu, doktryny i moralności. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie różnorodności i specyfiki kar stosowanych w Kościele prawosławnym. Wykazano, że kara w Kościele prawosławnym ma wymiar religijny i religijno - prawny. Stosowana jest w celach profilaktycznych a nie represyjnych. Sankcje kościelne są stopniowalne i zróżnicowane. Sposób, forma ścigania i osądu czynu zabronionego jest uzależniona od ciężaru gatunkowego czynu, jego rodzaju, stopnia szkodliwości społecznej, kategorii sprawcy.