Charakter prawny i dopuszczalność jednostronnego odbioru przedmiotu świadczenia w umowie o roboty budowlane - Hendzel, Mateusz (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Artykuł skupia się na problematyce związanej z charakterem prawnym odbioru świadczenia z umowy o roboty budowlane oraz procesem odbiorowym tego świadczenia, ze szczególnym uwzględnieniem jednostronnego odbioru. W artykule zostały poddane analizie prawa i obowiązki ciążące na stronach umowy o roboty budowlane oraz skutki ich niewykonania, bądź nienależytego wykonania. Autor konkluduje, że, odnośnie charakteru prawnego odbioru obiektu, należy kierunkowo przyjąć, iż świadczenie z umowy o roboty budowlane ma charakter podzielny, natomiast, w zakresie dopuszczalności jednostronnego odbioru przedmiotu świadczenia z umowy o roboty budowlane, należy usystematyzować tę kwestię na poziomie ustawowym, co pomoże ukrócić pojawiające się w praktyce elementy wykorzystywania pozycji stron umowy o roboty budowlane w zakresie oddania lub odbioru obiektu.