Pomoc rodzinie jako zadanie gminy - Mamiński, Marcin (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Konstytucja oraz liczne ustawy regulują różne formy wsparcia rodziny, która obecnie jest dotknięta licznymi dysfunkcjami. Przedmiotem opracowania jest analiza zadań własnych i zleconych gminy w zakresie udzielania pomocy rodzinie w obszarze finansowym, materialnym i socjalnym. Celem artykułu jest analiza wyselekcjonowanych zadań gminy, zarówno własnych, jak i zleconych pod kątem pomocy rodzinie. Szeroki zakres obowiązków narzuconych przez ustawodawcę obejmuje przede wszystkim wsparcie finansowe, jak również wsparcie emocjonalne i wychowawcze rodzin, co przejawia się w zapewnieniu realizacji obowiązku pracy z rodziną, która jest realizowana przez gminy poprzez zapewnienie m.in. asystenta rodziny. Wnioskiem końcowym jest stwierdzenie, że gmina w Polsce pełni znaczącą rolę w niesieniu pomocy rodzinie w jej rozlicznych dysfunkcjach.