Glosa do wyroku Sądu Administracyjnego w Szczecinie z dnia 14 czerwca 2018 r. II SA/Sz 462/18 - Bielecki, Marek (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Przedmiotem niniejszej glosy jest wyrok Sądu Administracyjnego w Szczecinie z dnia 14 czerwca 2018 r. II SA/Sz 462/18. Orzeczenie poddawane analizie wpisuje się w serię judykatów dotyczących relacji pomiędzy wolnością sumienia i religii a wykonywaniem świadczeń na rzecz obrony. Autor poddaje analizie wyrok odnoszący się do członka związku wyznaniowego Świadkowie Jehowy w Polsce, którzy notorycznie odmawiają wykonywania zadań związanych ze świadczeniami na rzecz podmiotów militarnych ze względów na istniejący konflikt sumienia. Dzieje się tak dlatego, że w ich mniemaniu świadczenia do jakich zostają przeznaczeni, powiązane są z szeroko rozumianymi celami militarnymi, co powoduje ich sprzeciw. Autor aprobuje w całości oceniany wyrok, doceniając profesjonalizm WSA w Szczecinie.