O instytucji wyboru na urząd prezydenta w Meksyku - Czarnecki, Łukasz (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Wybór prezydenta Meksyku odbywa się w sposób periodyczny, co sześć lat bez możliwości reelekcji. Jednakże obecny proces wyboru prezydenta ulegał głębokiej ewolucji od XIX wieku. Mimo zmian, art. 80 Konstytucji Meksyku nie ulega modyfikacji i na jego mocy prezydent jest jednoosobowym przedstawicielem władzy wykonawczej. W jaki sposób kształtowała się ewolucja instytucja wyboru prezydenta Meksyku? Jakie instytucje uczestniczą w wyborze prezydenta? W konkluzji należy zauważyć, że kształtowanie się instytucji wyboru organu władzy wykonawczej Meksyku ma swoje historyczne źródła, które współcześnie odgrywa olbrzymią rolę w kształtowaniu roli prezydenta.