Najnowsze zmiany w zakresie regulacji dotyczących wydawania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia - Folgier, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Celem artykułu jest próba uzasadnienia celowości i przydatności wprowadzenia zmiandoprocedury wydawania decyzjio środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia –ustawą z dnia 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy o udostępnianiu informacji o środowiskui jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko oraz niektórych innych ustaw. Nowelizacja ta objęła wszystkie inwestycje sklasyfikowane jako przedsięwzięcia mogące zawsze znacząco oddziaływać na środowisko lub jako przedsięwzięcia mogące potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko. Wprowadzone rozwiązania dotyczą: rezygnacjiz postanowienia o brakukonieczności przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko w przypadku przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko, wydłużenia okresu ważności decyzji środowiskowej, doręczenie decyzji przez obwieszczenie, gdy liczba stron przekroczy 10,nowych kryteriów określenia statusu stron postępowania – odległość 100 m od terenu inwestycji, oraz ograniczenia załączników, które inwestorzy zobowiązani są załączać do wniosków o wydanie decyzji. Analiza przedstawionych zmian wykazała, że mogą one wywrzeć pozytywny wpływ na usprawnienie, przyspieszenie procesu wydawania decyzji środowiskowej.