Rejestr biegłych sądowych - Jagiełło, Dariusz (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Artykuł zmierza do analizy zawartości oraz oceny kształtu - funkcjonującego obecnie - rejestru biegłych sądowych. Udziela odpowiedzi na pytanie czy dzisiejsza jego forma jest zasadna i w pełni obiektywna. Głównym jednak problemem przenikającym w tekście jest próba ustalenia: czy Rejestr biegłych sądowych spełnia swoją rolę, czy też wymaga modyfikacji, a jeśli tak jak głębokiej? Aby w pełni, a przy tym rzetelnie udzielić odpowiedzi na postawione pytania dokonałem analizy 45 rejestrów biegłych sądowych prowadzonych przez Prezesów Sądów Okręgowych. Zabieg ten pozwolił na wywiedzenie konstruktywnych wniosków, a także sformułowanie postulatów de lege ferenda. Wskazałem na absurdy, niedociągnięcia oraz nieuprawnione wpisywanie do rejestrów osób, które nigdy nie wykonały żadnej opinii, a funkcjonują na nich od wielu już lat, czy też prezentują specjalności, które nie są w żaden sposób przydatne w postępowaniach sądowych.