Przeszukanie osoby i tzw. czynności podobne do przeszukania jako uprawnienia funkcjonariuszy Policji - Karaźniewicz, Justyna (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Przeszukanie osoby jest czynnością dokonywaną w postępowaniu karnym. Ustawodawca przewiduje także uprawnienia podobne do przeszukania, które nie mają charakteru czynności procesowych i podejmowane są na podstawie ustawy o Policji. Należy do nich przede wszystkim kontrola osobista, która stanowi jedno z podstawowych uprawnień Policji o charakterze administracyjno-porządkowym. Kontrola osobista była przedmiotem rozstrzygnięcia Trybunału Konstytucyjnego, które doprowadziło do istotnych zmian w ustawie o Policji. Po nowelizacji przepisów, obecnie obowiązujące regulacje przewidują trzy odrębne czynności – przeszukanie osoby, kontrolę osobistą oraz nowe sprawdzenie prewencyjne. Celem artykułu jest porównanie wskazanych uprawnień, przede wszystkim pod kątem przesłanek i celu ich podjęcia, zakresu dozwolonych czynności oraz środków ochrony jednostki przed bezprawnym ograniczaniem jej praw i wolności. Dokonane w artykule analizy pozwalają na ocenę, że mimo zmian legislacyjnych, regulacje prawne nadal nie są precyzyjne i nie pozwalają na jednoznaczne określenie granic poszczególnych czynności. Największe zastrzeżenia w tym zakresie budzi nadal kontrola osobista.