Źródła dochodu duchownych katolickich w Polsce i na Słowacji - Krzywkowska, Justyna; Poterała, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Istnieje powszechne przekonanie zarówno w Polsce, jak i na Słowacji, że duchowni żyją w dobrobycie. Nie każde źródło dochodu parafii stanowi jednocześnie źródło dochodu duchownych. Stanowisko Kościoła katolickiego wobec sposobów nabywania dóbr kościelnych zostało określone w nauczaniu Soboru Watykańskiego II oraz Księdze V Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 r. W Polsce podstawą uposażenia księży posługujących w parafiach są stypendia mszalne (datek na intencję mszalną), ofiary składane z racji chrztów, zapowiedzi przedślubnych, ślubów i pogrzebów (tzw. iura stolae), ofiary kolędowe i ofiary wypominkowe. Ich podział wygląda różnie w poszczególnych diecezjach. Natomiast głównym źródłem finansowania Kościoła katolickiego w Republice Słowackiej są środki finansowe otrzymywane z budżetu państwa.