Zasady niezbędności i nieuciążliwości wezwań w polskiej procedurze administracyjnej w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych - Majer, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Prawidłowy przebieg postępowania administracyjnego, zależny jest w dużej mierze od właściwego przepływu informacji między organem administracji publicznej, a pozostałymi uczestnikami postępowania. Komunikaty organu mogą mieć charakter wyłącznie informacyjny lub władczy – nakazujący określone zachowanie. W tej drugiej kategorii mieszczą się wezwania. Mają one charakter władczy i zobowiązują ich adresata do podjęcia konkretnych działań. Stanowią one zatem ingerencje w zakres swobód osoby wzywanej. Z uwagi na powyższe ustawodawca przewidział pewne ograniczenia w ich stosowaniu, mające zapobiegać nadużywaniu przez organ swojej dominującej pozycji. Kluczowe są tu zasady niezbędności wezwań i nieuciążliwości wezwań. Mają one zapewnić ochronę adresatom wezwań, przed nakładaniem zbędnych obowiązków lub uciążliwej formy realizacji obowiązków, jeśli nie jest to konieczne.