Status prawny przepisów (norm) bhp w prawie kolizyjnym zgodnie ze statutem umownym - Wasylkowska-Michór, Magdalena (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Głównym celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy zasady BHP mogą zostać uznane za przepisy wymuszające swoje zastosowanie w rozumieniu prawa kolizyjnego. Już na samym wstępie artykułu zostało zaznaczone, że sytuacją, w której w ogóle będziemy rozważać kwestię charakteru prawnego tych zasad będzie wystąpienie wypadku przy pracy. Z kolei sam wypadek przy pracy jest oceniany bądź jako naruszenie umowy o pracę, bądź też jako delikt. Ze względu na ograniczony zakres artykułu w niniejszym opracowaniu rozważony został charakter prawny zasad BHP przy założeniu, że wypadki przy pracy podlegają statutowi umownemu. W związku z tym w pierwszej kolejności w artykule został przedstawiony sposób ustalenia prawa właściwego dla stosunku pracy, poczynając od wyboru prawa po rozwiązanie stosowane w braku takiego wyboru. Już w tym miejscu zwrócona została uwaga na rozróżnienie pomiędzy przepisami wymuszającymi swoją właściwość, a tzw. przepisami bezwzględnie obowiązującymi, które następnie zostało przedstawione w kontekście przepisów właściwych dla umowy o pracę. Następnie w artykule zostało omówione pojęcie przepisów wymuszających swoje zastosowanie, zarówno w ujęciu doktrynalnym, jak i w rozporządzeniu Rzym I. W dalszej części opracowania autorka przedstawiła status prawny zasad BHP zarówno w ujęciu prawa polskiego, jak i w ujęciu ponadnarodowym, tzn. z punktu widzenia prawa unijnego oraz prawa międzynarodowego publicznego. Artykuł kończy podsumowanie prowadzące do konkluzji, że zasady BHP mogą być uważane za przepisy wymuszające swoje zastosowanie.