Prawno-administracyjne problemy ochrony zabytków w świetle odnalezionego „skarbu rodziny von Finckenstein” - Błażejczyk, Paweł (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Artykuł dotyczy „skarbu rodziny von Finckenstein”, wpływowej rodziny w Prusach przed 1945 rokiem. Skarb został odnaleziony w maju 2018 roku przez młodego mieszkańca Iławy (Deutsche Eylau). Autorzy w tekście dokonują analizy prawnej procedury administracyjnej w zakresie rejestracji odnalezionego zabytku, analizy orzecznictwa, w tym orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego oraz głośnej sprawy Potomski i Potomska przeciwko Polsce z 2014 roku. Autorzy dokonują także analizy doktrynalnej pojęcia własności, własności zabytku, zestawiają te pojęcia z interesem państwa i wartościami konstytucyjnymi dotyczącym ochrony zabytków i prawa własności.