Urządzanie gry hazardowej niepodlegającej reglamentacji przez państwo – aspekty społeczne i prawne - Chodorowska, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Artykuł dotyczy kwestii urządzania gry hazardowej niepodlegającej reglamentacji przez państwo. W Polsce działalność hazardowa podlega istotnym ograniczeniom ze strony państwa. Wszelkiego rodzaju odstępstwa od tego należy oceniać negatywnie, a wręcz sankcjonować. Nielegalne urządzanie gry hazardowej, stanowi zagrożenie nie tylko dla państwa, lecz również dla samego społeczeństwa, obywateli. Zakres hazardu reglamentowanego został określony poprzez definicję „gier hazardowych” zawartą w ustawie z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych. W zakresie hazardu niepoddanego reglamentacji istnieje norma sankcjonująca zawarta w art. 128 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń, przewidująca karę za organizowanie gier hazardowych w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, która w aktualnym stanie prawnym nie jest sprzężona z żadną normą sankcjonowaną spoza Kodeksu wykroczeń, z której wynikałby zakaz prowadzenia działalności hazardowej w zakresie niepodlegającym ograniczeniom wynikającym z ustawy o grach hazardowych. Pierwsza część artykułu poświęcona została aspektom społecznym hazardu. Następnie, podjęto próbę przedstawienia wybranych aspektów o charakterze prawnym wykroczenia z art. 128 Kodeksu wykroczeń i zaproponowanie w tym zakresie pewnych zmian.