Dopuszczalność orzekania o pieczy naprzemiennej - Długokęcka, Paulina (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Zmiana modelu życia polegająca na zwiększonym zaangażowaniu obojga rodziców, a nie tylko matki, w sprawowaniu faktycznej pieczy nad dzieckiem wpłynęła na rosnącą liczbę wniosków o ustanowienie pieczy naprzemiennej. Celem artykułu jest, z jednej strony ukazanie sceptycznego podejścia sądów do orzekania pieczy naprzemiennej, z drugiej zaś zwrócenie uwagi na formalną możliwość takiego uregulowania władzy rodzicielskiej, aby dziecko mogło przebywać z każdym z rodziców z osobna w powtarzających się okresach czasu. Brak jednak legalnej definicji tej instytucji na gruncie Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego sprawia, iż w praktyce sądowej jest ona w dalszym ciągu orzekana niezwykle rzadko, mimo iż przepisy Kodeksu postępowania cywilnego wprost się do niej odnoszą. Dopuszczalność jej orzeczenia można także wyprowadzić z treści art. 58 § 1a k.r.o. oraz art. 107 § 2 k.r.o. Pozytywne zaś wyniki badań nad pieczą naprzemienną przeprowadzone w innych krajach, w których jest ona stosowana od lat, wskazują na zasadność jej orzekania z punktu widzenia dobra dziecka. Bez wątpienia jest to instytucja warta większej uwagi sędziów i częstszego niż dotychczas stosowania przy spełnieniu warunków do jej orzekania. Pomocna w tym zakresie może okazać się instytucja mediacji.