Granice kryminalizacji przestępstwa wyzysku kontrahenta (konsumenta) z art. 304 § 2 i 3 kodeksu karnego - Frąckowiak, Kamil (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Autor omawia wprowadzone do kodeksu karnego nowe typy przestępstwa wyzysku kontrahenta, które zostały dostosowane do ścigania typowych współczesnych przestępstw lichwiarskich, czyli tzw. pożyczek „chwilówek”. Poszerzają one w znaczący sposób odpowiedzialność karną sprawców za żądanie nienależnego świadczenia z tytułu zawartej umowy cywilnoprawnej (np. pożyczki, kredytu). W praktyce odpowiedzialności karnej z tytułu omawianych przestępstw mogą podlegać pracownicy firm oferujących konsumentom pożyczki i kredyty. Z uwagi na krótki okres vacatio legis oraz zrozumiały brak judykatów zaistniała potrzeba dokonania wykładni przez doktrynę nowo wprowadzonych przepisów prawnokarnych i określenia granic odpowiedzialności.