Zarząd majątkiem dziecka – rozważania teoretycznoprawne w odniesieniu do art. 101 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego - Gąsior, Sandra (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Publikacja poddaje analizie pieczę nad majątkiem małoletniego dziecka, obejmującą również wykonywanie zarządu tym majątkiem. Prawodawca sformułował co do tego zagadnienia szereg zasad, których nieprzestrzeganie skutkuje określonymi konsekwencjami prawnymi. Czynności podejmowane przez rodziców w przedmiocie zarządu majątkiem winny charakteryzować się należytą starannością i uwzględniać dobro dziecka. Zarząd nie obejmuje jednak zarobków małoletniego oraz przedmiotów, które zostały mu oddane do swobodnego użytku. Celem niniejszej publikacji jest zaprezentowanie funkcjonującej doktryny, a także linii orzeczniczej co do zagadnienia sprawowania pieczy nad składnikami majątkowymi małoletniego wskazując jednocześnie na praktyczne problemy pojawiające się przy ocenie, które działania mogą stanowić czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu i w konsekwencji wymagają zezwolenia sądu opiekuńczego. Analiza podjętej tematyki pozwala na wysnucie wniosków, iż każde działanie poczynione w związku z zarządem majątkiem małoletniego winno mieć charakter zindywidualizowany, wobec czego pod rozwagę należy wziąć wszystkie okoliczności danej sprawy. Potwierdzeniem tego jest bogata judykatura w zakresie uznania, które czynności przekraczają zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka, a które jeszcze nie naruszają tej granicy.