Transformacja Polskiego Związku Łowieckiego w świetle ewolucji modelu łowiectwa w Polsce - Kościelniak-Marszał, Miłosz (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Polski Związek Łowiecki jest ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie, której tradycje sięgają okresu dwudziestolecia międzywojennego. Niniejsze opracowanie przestawia genezę oraz ewolucję PZŁ, który w ślad za zmianami społecznymi i politycznymi w kraju, został przekształcony z dobrowolnego stowarzyszenia w organizację o charakterze monopolistycznym i przymusowym, mającą realizować zadania zlecone przez władze publiczne, aby wreszcie, na skutek dalszych zmian, przyjąć rolę agendy rządowej, personalnie i organizacyjnie podporządkowanej ministrowi środowiska. Praca zwraca uwagę na mankamenty przyjętego obecnie rozwiązania oraz odnosi się do podstawowych zastrzeżeń, jakie są formułowane wobec modelu łowiectwa w Polsce. W konkluzji wskazuje na kwestie, jakie zdaniem autora należy w pierwszej kolejności rozstrzygnąć, podejmując w przyszłości prace legislacyjne nad wprowadzeniem zmian w ustawie Prawo łowieckie.