Konserwatyści wschodniogalicyjscy wobec strajków chłopskich w 1902 r. - Szymański, Łukasz Marcin (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Galicja pod względem ekonomicznym była jednym z najuboższych regionów w monarchii habsburskiej. Silną pozycję zajmowało polskie ziemiaństwo, żyjące pośród ukraińskiego chłopstwa. Czynniki ekonomiczne i napięcia narodowościowe skutkowały konfliktami politycznymi. Artykuł przedstawia stanowisko konserwatystów wschodnigalcyjskich zw. podolakami wobec strajków rolnych 1902 r. Ich konsekwencją było zbliżenie podolaków do polityków narodowej demokracji. Wobec radykalizacji postaw strony ukraińskiej nieunikniony okazał się konflikt narodowościowy w Galicji Wschodniej, w którym podolacy stali na straży polskiego interesu narodowego.