Telemedycyna w Polsce – aspekty prawne, medyczne i etyczne - Wrześniewska-Wal, Iwona; Hajdukiewicz, Dariusz (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Telemedycyna jako forma udzielania świadczeń zdrowotnych niewątpliwie stanowi ułatwienie kontaktu pomiędzy lekarzem a pacjentem, ale niesie również ze sobą pewne zagrożenia, wynikające z braku osobistego badania fizykalnego. Celem artykułu jest przedstawienie od dawna już istniejących norm prawnych i etycznych obowiązujących lekarza udzielającego świadczeń telemedycznych oraz obecnie trwających prac legislacyjnych m.in. w ramach podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Autorzy wskazują również, że szybki rozwój technologii dający możliwości na lepszą diagnostykę i leczenie pozwala również na wykorzystanie pozostałych zawodów medycznych, które powinny zostać objęte regulacjami w zakresie udzielania świadczeń telemedycznych. Nie zmienia to jednak faktu, że telemedycyna jest formą uzupełniającą medycynę tradycyjną, która obecnie bez wytycznych i standardów organizacyjnych nie może się rozwijać.