Pozakodeksowe prawo karne w systemie prawa karnego - Zatyka, Elżbieta (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Cel niniejszego opracowania stanowi analiza dogmatyczna podstawowych zagadnień pojawiających się w płaszczyźnie pozakodeksowego prawa karnego. Pod pojęciem pozakodeksowego prawa karnego należy rozumieć nie tylko te przepisy, które zostały umieszczone w ustawach innych niż Kodeks karny, a typizują czyny zabronione pod groźbą sankcji karnych, ale też wszelkie przepisy o charakterze karnoprawnym występujące poza Kodeksem karnym. Można w przybliżeniu określić, że liczba tych przepisów wynosi obecnie około pół tysiąca, która to liczba przewyższa liczbę przepisów kodeksowych. Obecny stanu regulacji w dziedzinie prawa karnego z dominującym ilościowo fragmentem pozakodeksowym uzasadnia szukanie odpowiedzi na pytanie: czy pozakodeksowe prawo karne pozostaje w zgodzie z zasadą nullum crimen sine lege certa? Przyjęcie modelu, w którym system prawa karnego obok Kodeksu karnego tworzą również pozakodeksowe przepisy karne nie stanowi samo w sobie naruszenia tej zasady. Wielość i jakość źródeł pozakodeksowego prawa karnego może stanowić zagrożenie bezpieczeństwa prawnego obywateli, ponieważ identyfikacja normy sankcjonowanej w obowiązujących realiach prawnych jest niejednokrotnie trudna dla jej adresatów.