„Inny podobnie niebezpieczny przedmiot” jako instrumenta sceleris w świetle przepisów części szczególnej Kodeksu karnego - Szajna, Arkadiusz Paweł (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie czym powinny odznaczać się instrumenta sceleris aby w świetle art. 159, 223 § 1, 280 § 2, 345 § 3 k.k. można było zaliczyć je do kategorii „innych podobnie niebezpiecznych przedmiotów”. Omówiono trzy koncepcje prezentowane w doktrynie i judykaturze dot. sposobu dokonywania oceny „niebezpieczności” w stosunku do danego przedmiotu, ze wskazaniem w formie apelu do środowiska prawniczego - zdaniem autora - tej najwłaściwszej. Na końcu pracy zaprezentowano przegląd orzecznictwa w zakresie jakim przyznano (bądź nie) danemu przedmiotowi przymiot „innego podobnie niebezpiecznego”.