Polityczne uwarunkowania współczesnego systemu ochrony prawnej dziedzictwa kulturalnego w Polsce – wybrane zagadnienia - Kania, Rafał (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
System ochrony dziedzictwa kulturowego, jako jedna z polityk publicznych, jest oparty na podstawach ideologicznych akceptowanych przez większość społeczeństwa. Swoje odzwierciedlenie znajduje w rozwiązaniach prawnych przyjmowanych przez ustawodawcę, wprowadzanych następnie w życie przez organy władzy publicznej. W konsekwencji o jego skuteczności decyduje zarówno sfera normatywna, jak i praktyczna. Przedmiotem artykułu jest analiza podstaw politycznych i prawnych ochrony dziedzictwa kulturowego w Polsce.