Glosa do wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z dnia 28 sierpnia 2018 r. w sprawie Savva Terentyev p. Rosji (10692/09) - Mizerski, Rafał (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
W sprawie Savva Terentyev przeciwko Rosji, Europejski Trybunał Praw Człowieka po raz pierwszy w swojej historii obszernie odniósł się do kwestii, kto powinien, a kto nie, być chroniony przez prawo dot. mowy nienawiści. Autor interpretuje wyrok jako wyraz podzielanego przez niego przekonania, że policjanci tworzą grupę społeczną, która nie ma trwałych cech czyniących ją szczególnie podatną na ataki, a zatem zasadniczo nie wymagającą szczególnej ochrony przed mową nienawiści. Tylko wyjątkowo, w obliczu wzmożonej agresji wobec funkcjonariuszy lub w narastającej wokół nich atmosferze nienawiści, która może przekształcić się w akty agresji, policjanci jako grupa powinni stać się beneficjentem prawa chroniącego przed mową nienawiści.