Glosa krytyczna do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 17 sierpnia 2017 r., sygn. akt II GSK 1041/17 - Kuczkowski, Przemysław; Pawłowski, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Przedmiotem glosy do Wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 17 sierpnia 2017 r., sygn. II GSK 1041/17 jest zagadnienie stanowienia aktów prawa miejscowego dotyczących stypendiów sportowych ustanowionych i finansowanych przez jednostkę samorządu terytorialnego. NSA stwierdził w głosowanym wyroku, że dopuszczalne jest uchwalenie uchwały sejmiku województwa, która przewidywałaby możliwość wstrzymania stypendium sportowego. Akty prawa miejscowego wydawane są na podstawie upoważnienia ustawowego, które nie może zostać przekroczone. Ustawodawca nie przyznał sejmikowi województwa uprawnienia do unormowania wstrzymywania wypłaty stypendiów sportowych. Wobec tego wyrok NSA należy ocenić krytycznie.