Methodology of cybercrime investigation - Mihók, Martin (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Cyberprzestępczość można określić jako jeden ze współczesnych rodzajów przestępstw, z którym bez wątpienia zajmuje się również kryminalistyka. Jej początki sięgają lat 60. i 70. ubiegłego wieku i jest to obecnie jeden z najszybciej rozwijających się rodzajów przestępstw, a jednocześnie bardzo wyrafinowana. W trakcie badania cyberprzestępczości można napotkać szereg śladów kryminalistycznych, z których część jest typowa dla cyberprzestępczości, zwłaszcza ślady materialne, cyfrowe, komputerowe, dokumenty i dowody rzeczowe oraz ślady pamięci. Biorąc pod uwagę te bardzo szczegółowe ślady kryminalistyczne, organ prowadzący dochodzenie musi dostosować nie tylko proces zabezpieczania tych śladów, ale także sam proces dochodzenia w sprawie cyberprzestępczości, tak aby poszczególne dowody były prawnie zabezpieczone, tak aby sprawcy przestępstwa mogli zostać zidentyfikowani i sprawiedliwie ukarani w kolejnym procesie.