Gdzie kończy się norma (…) a zaczyna patologia . Kilka uwag o niepoczytalności na gruncie wielomodelowego definiowania „zdrowia psychicznego” w świetle rozważań Georga E. Vaillant’a - Żywucka - Kozłowska, Elżbieta Agata (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Powszechne rozumienie normalności sprowadza się do tego, że nic nie jest odmienne, inne i mieści się w ramach zwyczajności. Patologia w tym układzie znajduje się poza obszarem owej normalności, utożsamianej ze zwyczajnością. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę ustalenia determinantów patologii jak i normy w perspektywie prawa karnego materialnego, psychologii jak i psychiatrii. Wydawać się może, że w tym obszarze przedstawiono już wszystkie argumenty „ za i przeciw”, oparte na przepisach prawa jak i poglądach doktryny. Pomiędzy jednym a drugim pojęciem ( poczytalności i niepoczytalności jak też normy i patologii) , nie ma próżni. Są bowiem stany , których istotą jest brak stałości w szerokim tego określenia rozumieniu, jak i też stany takie, które z jednej strony mieszczą się w obszarze patologii z punktu widzenia psychiatrii i psychologii, zaś w perspektywie prawa nie stanowią przesłanki niepoczytalności czy poczytalności ograniczonej