Rola zakładu poprawczego w społecznej readaptacji nieletnich. Wybrane problemy teoretyczne i praktyczne - Kotowska, Monika (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Granicą wieku odpowiedzialności karnej w prawie polskim jest ukończone 17 lat. W postępowaniu wobec nieletnich, prowadzonym przez sąd rodziny, stosuje się ustawę o postępowaniu w sprawach nieletnich z 1982 r. Najbardziej restrykcyjnym środkiem wychowawczym stosowanym wobec nieletnich jest zakład poprawczy. W artykule omówiono jego rolę w readaptacji społecznej nieletnich. Na zakończenie autorka wysuwa postulaty de lege ferenda mogące pozytywnie wpłynąć na przedstawione w artykule problemy interpretacyjne.