Interes spółki kapitałowej a przestępstwo karalnej niegospodarności - Oczkowski, Tomasz Edward (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Artykuł dotyczy złożonych relacji między prawem karnym a prawem handlowym w aspekcie karnej ochrony interesów spółki kapitałowej. Jednym z kluczowych problemów interpretacyjnych jaki można tu dostrzec, to kwestia znaczenia interesu spółki. I dlatego zasadne jest dokonanie analizy, jak rozumie się pojęcie interesu spółki kapitałowej w prawie handlowym i czy wykładnia ta ma znaczenie przy wykładni znamion karalnej niegospodarności opisanej w art. 296 polskiego kodeksu karnego. W tym przecież przepisie interes majątkowy spółki jest chronionym dobrem. Dodatkowo dokona się analizy autonomiczności prawa karnego przy wykładni przepisów karnych ściśle powiązanych z przepisami z innych gałęzi prawa. Zostanie wykazane, że wykładnia interesu spółki w prawie handlowym jest wiążąca w procesie wykładni znamion przestępstwa niegospodarności. Natomiast z uwagi na złożoną strukturę przestępstwa, wykonanie bezprawnych uchwał wspólników nie musi oznaczać dokonania przestępstwa niegospodarności.