Kryminologiczne i ekonomiczne aspekty bezdomności na przykładzie Białegostoku - Truskolaska, Emilia Magdalena; Truskolaski, Tadeusz (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Celem artykułu jest zbadanie zjawiska bezdomności, prawnych aspektów jego funkcjonowania oraz ekonomicznych skutków ponoszonych przez Miasto Białystok. Autorzy podjęli poniższą tematykę gdyż jest ona tematem aktualnym i wymagającym bieżącej analizy. Po zmianie ustrojowej jaka dokonała się w Polsce w 1989 roku wiele problemów społecznych na nowo ujrzało światło dzienne. Zjawisko bezdomności jest jednym z tych, które eskalowało i sprawiło, że zaczęto poszukiwać nowych narzędzi do jego zapobiegania i rozwiązania. Po dziś budzi ono wiele wątpliwości wśród badaczy ponieważ skala i dynamika problemu jest nieustannie zmienna. Bezdomność jest przejawem wykluczenia społecznego z najważniejszych sfer życia. Poniższe opracowanie przedstawia aspekty prawne oraz finansowe bezdomności na przykładzie miasta Białystok. Wieloaspektowa diagnoza stanowi podstawę do efektywnego przeciwdziałania bezdomności i precyzyjnego rozpoznania problemu.