Aggression towards animals and aggression towards people – report from research records - Narodowska, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Współczesna kryminologia odnotowuje co raz większą eskalację zachowań agresywnych. W społeczeństwie polskim obserwuje się zarówno brutalizację przestępstw związanych z agresją fizyczną jak i agresją słowną. Jednocześnie społeczeństwo zwraca coraz większą uwagę i piętnuje zachowania agresywne wobec zwierząt. Wyrazem tego są proponowane zmiany ustawy o ochronie zwierząt. Celem artykułu jest ukazanie, iż istnieją ścisłe związki pomiędzy agresją wobec ludzi oraz zwierząt, którego sprawcami są te same osoby. Artykuł stanowi raport z badań prowadzonych przez autorkę. Artykuł został podzielony na sześć części: wstęp ukazujący status quaestionis problematyki, metodologię badań, wyniki badań sprawców objętych badaniami aktowymi, teorie kryminologiczne wyjaśniające zachowania agresywne oraz wnioski. Podstawową konkluzją jest wskazanie, że istnieją związki pomiędzy agresją wobec ludzi i zwierząt, w szczególności związki te są zauważalne z przestępstwem znęcania się nad osobą najbliższą (przemoc domowa), które jest spenalizowane w art. 207 polskiego Kodeksu karnego.