Warunki dopuszczenia do wykonywania zawodu kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej. Część 1. Porównanie zawodów policjanta służby prewencyjnej i kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej - Bogdalski, Piotr Dariusz (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Przedmiotem pierwszej części artykułu są zawody kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej oraz policjanta służby prewencyjnej. Jednocześnie celem prowadzonych rozważań było ustalenie podobieństw wspomnianych zawodów w zakresie statusu oraz obszaru zadań instytucji, na rzecz których są one wykonywane, zakresu charakterystycznych dla nich zadań zawodowych oraz specyficznych środków służących ich realizacji, a także zbieżności podstawowych zagrożeń zawodowych. Prezentowane w pracy rozważania prowadzą do wniosku, że zawód kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej pozostaje w bliskim pokrewieństwie do zawodu policjanta służby prewencyjnej. Zawody te są bowiem wykonywane w sferze bezpieczeństwa i porządku publicznego państwa, mają zbieżny katalog zawodowych zadań oraz środków ich realizacji, do których należą m.in. możliwość korzystania z środków przymusu bezpośredniego i broni palnej. Są z nimi także związane analogiczne zagrożenia zawodowe. Do podstawowych, występujących między nimi odmienności można zaliczyć miejsce wykonywania czynności ochronnych, oraz źródło finansowania i misję podmiotów zatrudniających osoby, które je wykonują. Powyższe ustalenia będą podstawą dalszych rozważań, prowadzonych w drugiej części artykułu. Jego celem będzie ustalenie różnic występujących w obrębie przesłanek dopuszczenia do wykonywania analizowanych zawodów oraz oceny ich zasadności.