Zmiany w polityce karnej na przykładzie przestępstw narkotykowych. Za co karać użytkowników narkotyków? - Nowak, Aleksandra (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy zmian w polityce karnej na przykładzie przestępstw narkotykowych, a w szczególności przestępstwa posiadania narkotyków. Antynarkotykowa polityka karna oparta na surowych karach za posiadanie nawet nieznacznych ilości narkotyków nie przynosi pożądanych skutków. Kolejne zmiany wprowadzane do ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii nie rozwiązały problemu. Co więcej, obowiązujące przepisy budzą wątpliwości co do ich zgodności z zasadami konstytucyjnymi. Wiele państw na świecie od kilku lat zmienia swoją politykę karną w zakresie zwalczania przestępczości narkotykowej np. zachowując kryminalizację podaży i popytu narkotyków, depenalizują czynności o charakterze konsumenckim. Dwadzieścia jeden lat doświadczeń z restrykcyjną antynarkotykową polityką kryminalną dowodzi, że należy rozważyć jej zmianę w Polsce w kierunku modelu profilaktycznego i terapeutycznego.