Dowód poszlakowy a postępowania karne dotyczące wyłudzeń podatku VAT - Komar-Nalepa, Aleksandra (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest zdefiniowanie pojęcia dowodu poszlakowego oraz przedstawienie jego roli w postępowaniach karnych w sprawach o wyłudzenia podatku VAT. Autorka przedstawia różnicę pomiędzy dowodem poszlakowym a pojedynczą poszlaką, opisuje proces budowy dowodu poszlakowego a następnie odnosi te rozważania do procesów karnych dotyczących wyłudzeń podatku VAT, wskazując że bardzo często wymagają one skrupulatnej budowy dowodu poszlakowego, w celu weryfikacji prawdziwości wyjaśnień składanych przez wzajemnie się obciążających współoskarżonych.