Współczesne trendy przestępczości zorganizowanej w Europie ( analiza wybranych zjawisk przestępczych z uwzględnieniem zadań Agencji Unii Europejskiej ds. Współpracy Organów Ścigania – Europol) - Pływaczewski, Wiesław (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Artykuł ma na celu ukazanie głównych cech i trendów przestępczości w Europie. Autor powołując się na źródła policyjne, w szczególności opierając się na danych Agencji Unii Europejskiej ds. Współpracy Organów Ścigania – Europol, prezentuje wybrane zjawiska przestępczości, które organizacja ta uznała za szczególnie niebezpieczne, zwracając przy tym szczególną uwagę na ich zorganizowany charakter. W opracowaniu zostały omówione m.in. takie zjawiska przestępcze jak: terroryzm, handel narkotykami, handel ludźmi, cyberprzestępczość, przestępczość gospodarcza w różnych jej przejawach, przestępczość stadionowa i motocyklowa, przestępczość samochodowa, przestępczość nieletnich i przestępczość środowiskowa. W końcowej części opracowania autor przedstawił propozycje dotyczące usprawnienia policyjnej współpracy w zakresie zwalczania przestępczości zorganizowanej.