Odpowiedzialność karna pracodawców i organizatorów wychowania, edukacji, wypoczynku, leczenia oraz opieki nad małoletnimi w związku z nieuzyskaniem informacji o popełnionych przestępstwach seksualnych przez osoby zatrudniane - Krajewski, Radosław (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Pracodawcy i organizatorzy w zakresie wychowania, edukacji, wypoczynku, leczenia oraz opieki nad małoletnimi mają obowiązek uzyskiwania informacji o popełnionych przestępstwach seksualnych przez osoby zatrudniane oraz podejmujące takie aktywności wobec nich. Jego niedopełnienie skutkuje odpowiedzialnością karną za wykroczenie. Celem niniejszego artykułu jest kompleksowe jej przedstawienie, w tym zwrócenie uwagi na szczegóły jej dotyczące. Jest bowiem tak, że krąg podmiotów zobowiązanych w przedmiotowym zakresie jest szeroki, co nie jest wprost wyrażone w przepisach, a i wiele kwestii z tym związanych budzi pewne wątpliwości, które niniejsze opracowanie stara się wyjaśniać.