Usługi użyteczności publicznej w sektorze ciepłowniczym - Krzykowski, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W odróżnieniu od rynku energii elektrycznej czy gazu ziemnego, cechą charakterystyczną sektora ciepłowniczego jest jego lokalny charakter. Transport ciepła rurociągami bowiem generuje straty ciepła i w związku z tym obszar działania poszczególnych systemów ciepłowniczych determinowany jest względami ekonomicznymi. Tradycyjnie świadczenie usług o charakterze użyteczności publicznej przypisuje się usługom związanym z dostarczaniem energii elektrycznej. Tym niemniej, ze względu na rolę jaką pełni energia cieplna w zaspokajaniu potrzeb gospodarstw domowych również ten sektor gospodarki należy traktować jako taki, w którym świadczone są tego rodzaju usługi. Celem niniejszego opracowania jest analiza i ocena obowiązujących regulacji prawnych przez pryzmat obowiązków użyteczności publicznej nałożonych przez krajowego ustawodawcę na przedsiębiorstwa ciepłownicze.